Mi történik a kismamák hátával és derekával a várandósság alatt?

A hát- és derékfájdalom sokakat érintő mozgásszervi probléma, amely a várandósság ideje alatt a kismamáknál új dimenzióba léphet. Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus, gerincgyógyász szakorvos a probléma okaira és megelőzési lehetőségeire hívja fel a várandós hölgyek figyelmét.

A pocak növekedésével a súlypont előretolódik és megváltozik a testtartás. A plusz súly pedig szintén extra kihívást jelent a gerincoszlop számára, ezért sokaknál jelentkezik hátfájás vagy derékfájdalom. Kismamák esetén azonban a szokásos fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése nem kifejezetten ajánlott, ezért a megelőzés kap nagyobb hangsúlyt. A gerinc mentén futó mélyizmok erősítésével, speciális mozgásterápiával a csigolyák terhelése csökkenthető, és a fájdalom csillapítható - vagy akár el is kerülhető.

Egyes esetekben olyan is elfordul, hogy egy korábban derékfájós hölgynek a terhessége során megszűnnek a panaszai. Ez a hormonszint változással hozható összefüggésbe, ugyanis a hormonok hatással vannak az ínszalagok tónusára. A korábban feszes, fájdalmat okozó szalagok a hormonok hatására ellazulhatnak, azonban ne gondoljuk, hogy ez feltétlenül jót jelent. Sem a túl feszes, sem a túl laza szalagok nem tesznek jót, ezért mindenképpen érdemes utánajárni a megváltozott helyzetnek annak érdekében, hogy minden rendben menjen a szülés során és utána se térjenek vissza derékfájós panaszok.

Hát- vagy derékfájdalommal küzdő kismamák számára ajánlott ortopéd szakorvosi kivizsgálás a probléma okának tisztázása érdekében, valamint célzott mozgásterápiás kezelés a felállított szakvélemény alapján.