Rémálommá válhat a családi vakáció

Óvjuk utazás közben elgémberedett ízületeinket

Vége az iskolának, a legtöbb család nekiindul az országnak, vagy egy határon túli vidéknek. A vakáció azonban könnyen rémálommá változhat, ha nem ügyelünk az utazással járó körülményekre. Kevesen gondolnak ugyanis arra, hogy egy hosszú autó-, vagy repülőútnak is megvannak a veszélyei, amelyek számos álmatlan éjszakát okozhatnak.

pexels-photo-297755.jpeg

Hetekig tervezzük a nyaralást, gondosan becsomagolunk, aztán nekivágunk a nagyvilágnak. Csakhogy még egy alig kétórás utazás is megterheli ízületeinket, nem beszélve egy ennél is hosszabb autó-, buszos-, vagy repülőútról. Tesszük mindezt klímás járművekkel, amelyek szintén rossz hatással vannak szervezetünkre.

Ízületeink az utazások alkalmával tartósan egy helyben, szinte mozdulatlanul pihennek, az ilyen természetellenes pozícióban azonban a véráramlás lelassul, gerincünk pedig kényszertartásban kénytelen egyensúlyozni a szűk helyen, az ülésben. Az utazás végére szinte észrevétlenül derék-, hát-, térd- és csípőfájdalom alakulhat ki, sőt, a sofőr lábfejében idegnyomás miatti zsibbadás, súlyosabb esetben bénulás is tapasztalható. Vezetés közben ugyanis lábunkat, a minél kényelmesebb vezetés miatt nekitámasztjuk a műszerfalnak, így a szárkapocs csont alsó részére tartós nyomás nehezedik.

pexels-photo-126313.jpeg

„Egy, másfél óránként érdemes az autóval megállni, vonaton, repülőn felállni és megmozgatni végtagjainkat, egyéb testrészeinket, így serkentve a lelassult vérkeringést, megmozgatni a megfeszült, letapadt izmokat. A buszos utakon használjuk ki a pihenőket. Számítsunk arra, hogy esetleg utasként elszunyókálunk: egy nyakpárna tehermentesíti a nyakat és a gerincoszlopot az elernyedt állapotban” – fogalmazott Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa, gerincgyógyász.

Ügyeljünk a legkisebbekre is! Egy 50 km/órás sebességű haladásnál bekövetkező ütközésnél a gyerekek teste testsúlyuk 25-szörös erejével csapódik be. 150 centi alatt kötelező a biztonsági gyermekülés és fontos az ötpontos biztonsági öv is. Ha elbóbiskol, tegyünk a fejük alá kispárnát, hogy ne lógjon tartósan egyik, vagy másik oldalra – már megfelelőek vannak felfújható verzióban is. Ha mózeskosárban szállítjuk a picit, azon belül is be lehet a babát szíjazni, de a kosarat is tanácsos rögzíteni.

Kíméljük vénáinkat is, hiszen arra hajlamosaknál akár trombózis is kialakulhat. Éppen ezért hosszabb utazás során tanácsos kompressziós harisnyát viselni. Egyes felmérések szerint a repülőkön háromszor nagyobb a trombózis kialakulásának esélye, mint más közlekedési eszközön. Mindez magyarázható a nyomáskülönbséggel, illetve a gép utasterének száraz levegőjével, amely dehidratáltságot okoz.

pexels-photo-94561.jpeg

Persze az sem mindegy, mit eszünk az út folyamán, hiszen könnyen kaphatunk gyomorrontást, vagy szalmonellás fertőzést, amelyek hányással, hasmenéssel, elgyengüléssel, hasi fájdalommal és magas lázzal járhatnak. A nem megfelelően tárolt táplálékokban baktériumok szabadulnak el. Ha el akarjuk kerülni ezeket a kellemetlen tüneteket, az útra olyan ételeket csomagoljunk, amelyekben nincsen tojás, friss tej, tejszín, gomba, de a legtöbb húsféle és felvágott is ide sorolható.