Üljön labdán és elkerülheti a gerincsérvet!

 

Az óriáslabdán ülés méltán kapta az „aktív” jelzőt, ugyanis ez a mozgásban lévő, gördülő felület folyamatos aktivitásra készteti a csípő, az alsó végtag és a törzs izmait. Észrevétlenül, de egyszerű üléssel folyamatosan erősítünk, sőt, kezdetben még izomlázra is lehet számítani.

fitball-75cm-gris.jpg
A labdán történő folyamatos mozgás azonban nemcsak az izmokra, hanem az ízületekre (csípő, gerinc kisízületeire) is jótékonyan hat, ugyanis fokozódik általa az ízületeket tápláló ízületi folyadék termelése. Derékpanaszok esetén már önmagában ez a mozgás is fájdalomcsillapító hatású lehet. 

De hogyan üljünk egyenes háttal?

Sajnos az ülő életmód okozta izom-kiegyensúlyozatlanság (bizonyos izmok túlzott rövidülése, az izmok gyengülése), valamint a rögzült rossz beidegződések egyik velejárója a medence rendellenes elbillenése. Ha előrebillen, az ágyéki homorulat fokozódik, ha hátrabillen, akkor ez a természetes gerincív akár el is tűnhet. Mindkét esetben a gerincben történik elmozdulás, ez rossz irányú terhelést eredményez a porckorongokra és a kisízületekre, amely hosszú távon gerincsérv okozója is lehet.

fitball.jpg

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosai úgy tartják, a fiziolabda, vagy fittball segít a medence helyes beállításában, középállásba billentésében, így a medencealapunkon, az ülőcsonton ülve a gerinc ívei rögzítettek maradhatnak. Ha mindemellett kihúzzuk magunkat, lapockáinkat hátra és lehúzzuk, valamint az előrehelyeződő fejünket is visszahúzzuk a helyére, tapasztalni fogjuk, hogy nem is olyan nehéz megtartani ezt a testtartást, ugyanis a gerinc melletti izomzat függőleges terhelés mellett tökéletesen stabilizálja a gerincet. Ezt a testhelyzetet egész nap sajnos nem lehet megtartani, azonban pár órás labdahasználattal már sokat tettünk gerincünk egészségéért.

Hosszabb ideig tartó ülés (pl. mindennapi ülőmunka) esetén a labda helyett hosszú távú és egészséges segítséget jelenthet a Spinalis szék, amely ülőfelülete  a fiziolabdához hasonló dinamikus. Ugyanakkor háttámlája lehetőséget ad az izomzat pihentetésére is, a gerinc görbületeinek optimális helyzetben váló megtámasztásával.