Protézisműtét után - út a szabad mozgáshoz

Három hónap és már síelhet, táncolhat!

A csípő- vagy térdízületi protézis beültetés manapság kifejezetten mindennapos műtétnek számít Magyarországon. Az orvostudomány fejlődésével a műtéti beavatkozás kockázata egyre minimálisabb, a várható eredmények pedig egyre jobbak: gyakorlatilag teljes gyógyulás, normál élet- és mozgásminőség érhető el. Ehhez a sikerhez azonban nem csak jó szakorvos kell, hanem a páciens együttműködése is, valamint, megfelelő mozgásterápia.

back-pain_5.jpg

A mozgásterápia három szakaszra osztható:

1. A műtét előtt:

A fájdalom ilyenkor még mindennapos, a mozgás nagyon nehezen megy, de már ilyenkor szükség van gyógytornászra, aki speciális technikák betanításával felkészíti a szervezetet a műtét okozta „sokk” könnyebb feldolgozására. Ez azt jelenti, hogy az érintett izmok, ízületek, szalagok jobban tudnak regenerálódni, sőt, a műtét utáni kis „kényszerpihenőt” az egész testünk is jobban viseli.

2. Közvetlenül a műtét után:

A beavatkozás után az első a sebgyógyulás! A varratszedés után (általában 10-14 nap) kezdhetőek az első rehabilitációs célú gyakorlatok, melyekhez szintén szükséges szakértői segítséget kérni. Gyógytornász által vezetett, úgynevezett izommetrikus gyakorlatok, stabilizációs torna, vénás torna segít megelőzni a trombózist és elkerülni a vérrögképződést ebben az időszakban. A speciális gyógytornát személyre szabottan körülbelül hat hétig ajánlott csinálni. Ez alatt a páciens óriási haladást érhet el.

3. Hat héttel később általában a műtött testrész már jól terhelhető

dance-1057707_960_720.jpg

Ilyenkor még óvatosan, fokozatosan, odafigyelve kell elosztani a terhelést, azonban a mindennapi dolgok pl. séta, bevásárlás, stb. már nem okoznak gondot. Az életmódon azonban kifejezetten ajánlott változtatni: ez azt jelenti, hogy rendszeres mozgást szükséges beiktatni a hétköznapokba. Természetesen a fokozatosság a jelszó és jó, ha van segítség az első hónapokban (például személyi edző). Akár cardio edzés, sőt lassacskán a futás is szóba jöhet, de a leginkább ajánlott sportok a csípő vagy térd műtét után a szobabiciklizés, az úszás, az elliptikus tréner. Tapasztalatok szerint azonban, három hónappal a sikeres műtét után akár már a síelésnek vagy a táncnak sem lesz akadálya!

Ortopéd szakorvosaink üzenete, hogy nem érdemes félni és halogatni a műtétet, hiszen az idő csak telik! A megfelelő rehabilitációs programmal csupán néhány hét alatt újra fájdalommentes mozgás vár Önre!

A cikk a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő segítségével készült.