Vegye kezébe az irányítást!

Mindennapjaink során számos olyan foglalkozást, sportot űzünk, amelyhez elengedhetetlen kezünk használata, így az emiatt megjelenő problémák egyre nagyobb számban fordulnak elő. A kézsérülések ellátása és fizioterápiás kezelése gondos odafigyelést és tervezést igényel a megfelelő gyógyulás érdekében. De milyen típusú problémák adódhatnak a kézfejen?

hand.jpg

A traumás eredetű kézsérülések, mint például a kéz csontjainak ficama, törése esetén már a rögzítés ideje alatt fontos a rögzítésből kimaradt ízületek mozgatása az ödéma csökkentése miatt – vélekedik Káity Leila gyógytornász. Kézközépcsonttörés külső fizikai trauma esetén következhet be. Gyakori sérülés síelőknél, kontakt sportoknál és egyes labdajátékok esetén. Tünetei közé sorolható fájdalom, duzzanat, véraláfutás, korlátozott mozgás megtapasztalása. Minden esetben röntgenvizsgálat szükséges. A rögzítő kötés, sín, gipsz az elmozdulástól védi a csontrészeket, a gyógyulási idő alatt annak eltávolítása maradandó károsodással járhat. A várható gyógyulási idő hat hét, kéztőcsont törés esetén 12 hét is lehet, ezután következhet a fizioterápia. A rögzítés lekerülése után az érintett ujj(ak) fokozatos mobilizációja, majd a rövidült izmok nyújtása, és erősítése szükséges.

A kézízületi/csuklóízületi porckopás ellen már a fájdalom első megjelenésekor tehetünk, de legkésőbb a mozgáskorlátozottság észlelésekor érdemes gyógytornászhoz fordulni. Feltételezhető, hogy arra örökletesen hajlamos egyénekben valamilyen külső tényező (baktérium, vírus) olyan kóros immunológiai folyamatot indít el, amely következménye az ízületek károsodása lesz. A betegség lényegét az ízületi felszín gyulladásos burjánzása képezi, amely előbb a porcot, majd mélyebbre hatolva a csontot is károsítja, és a környező inak gyulladásával is társul. Ez a folyamat maradandó deformitásokat idézhet elő, szélsőséges esetben az inak el is szakadhatnak. Röntgen vizsgálatot követően fontos a gyulladás és az ezzel járó fájdalom csökkentése szájon át szedhető, illetve injekció formájában (akár direkt az ízületbe) adható készítménnyel. Emellett személyre szabott, a porc táplálását elősegítő, mobilizáló, erősítő gyógytornával lehet a porckopás folyamatát lassítani.

ganglion-cyst-in-wrist.jpg

A ganglion egy jóindulatú ciszta, amely általában ízületek és ínhüvely környékén alakul ki. Leggyakrabban a csuklónál és a kézfejen jelenik meg ez a „dudor”, amely mérete a terheléstől függően változik. A ganglion lehet fájdalommentes, de van, hogy komoly fájdalmat, esetleg mozgásbeszűkülést okoz. Amennyiben nincsenek tünetei, vagy nem akadályozza a beteget a mindennapi tevékenységében, elég lehet a konzervatív kezelés: gyulladáscsökkentő szedése és pihentetés. Amennyiben ezek nem használnak, vagy erős fájdalmat és mozgásbeszűkülést okoz a csomó, esetleg nőni kezd, úgy a műtét javasolt. A ciszta eltávolítását általában egynapos sebészeten, érzéstelenítéssel végzik.
Ne kísérletezzen a ciszta megszúrásával otthon, mert súlyos fertőzést okozhat. Fizioterápiája általában kézsebészeti beavatkozást követően történik. A hangsúly kezdetben a csuklóízületi-és ujjfeszítő izmok mobilizálásán, erősítésén van, majd fokozatosan a hajlító izmok erősítését végezzük.

Az ínhüvelygyulladás első jeleinek észlelésekor már a fizioterápia elkezdése ajánlott a fájdalom csökkentése és a későbbi mozgásbeszűkülés megelőzése érdekében.  A kéz inainak túlterhelése, vagyis a monoton, sokszor ismétlődő mozgás ínhüvelygyulladást okozhat. Az úgynevezett konzervatív kezelés első lépése az ízület nyugalomba helyezése, rögzítése, amely történhet klasszikusan gipszsínnel, vagy műanyag rögzítővel, orthézissel. A lokális, nem szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentő kenőcsök és tapaszok alkalmazását fizikoterápiával egészítik ki. Eredménytelenség esetén megoldást jelenthet a műtéti beavatkozás, amely során a beszűkült ínhüvelyt megnyitják és a felhalmozódott gyulladásos szövetet eltávolítják. Fontos az érintett terület pihentetése, majd a fájdalom megszűnését követően a fokozatos mozgatás és erősítés.

pexels-photo.jpg

A Dupuytren-kontraktúrával a műtéti beavatkozást követően mielőbb szükséges gyógytornászhoz fordulnunk, hiszen a későn elkezdett gyógytorna hatása nem érvényesül annyira, mint a korai szakaszban. Ilyenkor a fizikoterápiás (ultrahang) kezelés és hegszövetmasszázs után kerül sor a rövidült izmok nyújtására, és erősítésére. A Dupuytren-kontraktúra egy olyan betegség, amely során a kézujj(ak) befelé görbül(nek). A behajlást a tenyér bőrét az alatta fekvő, erős kötőszövetes hártyához rögzítő rostok megvastagodása és megrövidülése okozza. Először a kötőszövetes hártyában csomók, göbök alakulnak ki, amelyek az ujjak irányába rendeződnek. Ezek a csomócskák kezdetben nem okoznak panaszokat, csak fogáskor válthatnak ki nyomásérzékenységet, később az érintett ujjak kinyújtása korlátozódik. A végső stádiumban az ujjak egy begörbült kényszertartásba rögzülnek, ez azt jelenti, hogy a páciens képtelen kiegyenesíteni ujjait. A betegség megnehezíti a mindennapi tevékenységek, így a vezetés, kézfogás, sportolás, tárgyak megtartásának elvégzését. A betegség lefolyása progresszív, az idő előrehaladásával az állapot romlik, sajnos fiatalabb betegek esetében gyorsabban, de a betegek körülbelül 10 százalékánál spontán javulás következik be.

alagut_szindroma.jpg

A carpalis alagút-szindróma kezelés nélkül érzékkieséssel, szűnni nem akaró égő érzéssel és kisugárzó fájdalommal jár. Alagút szindrómáról beszélünk, ha valamely környéki (perifériás) ideg nyomás alá kerül az azt körülvevő inak, izmok vagy csontos csatornák által. A környéki idegek látják el érző és mozgató funkcióval végtagjainkat, ezért fontos, hogy az első tünetek jelentkezésekor forduljunk szakorvoshoz. Először az éjszakai órákban fájdalom és zsibbadás jelentkezik a nyomás alá került ideg által ellátott területen. Később a panaszok egyre gyakoribbá és zavaróbbá válnak, és már a nappali órákban is jelentkeznek. Kezelés nélkül a tünetek tovább erősödnek, érzékkiesés, szűnni nem akaró égő érzés és kisugárzó fájdalom lép fel. Gyógytorna kezelésében az időfaktor létfontosságú, hiszen a későn észlelt és kezelt szindróma izomgyengeséghez vagy izomsorvadáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy a csukló-és ujjak feszítő izmait mielőbb elkezdjük erősíteni, és kerüljük a tüneteket kiváltó helyzeteket.