Csecsemőkori csípőszűrés – miért szükséges az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahangos csípőízületi szűrővizsgálat bár nem kötelező a Magyarországon - amennyiben a tünetek nem teszik egyértelművé a szükségességét, - de a tapasztalat azt mutatja, hogy mindenképpen érdemes az elvégzése.

pexels-photo-208153.jpeg

Az ultrahang segítségével sokkal nagyobb biztonsággal szűrhetők ki az egyelőre panaszt nem okozó fejlődési rendellenességek, elváltozások, mint az alap fizikális vizsgálattal. Csípőficam és egyéb ízületi deformitás esetén kiemelten fontos, hogy minél előbb kiszűrjék, diagnosztizálják, és elkezdjék a megfelelő kezelést a csecsemőknél. A néhány hetes korban észrevett ficam és egyéb csípőízületi rendellenességek általában mindig műtéti beavatkozás nélkül, egyszerűen és gyorsan gyógyíthatók.

Az ultrahangos vizsgálat a picik számára teljesen fájdalom- és mellékhatás mentes, ugyanakkor pontos képet nyújt az ízületek fejlettségéről és állapotáról.  A szakember, Dr. Holnapy Gergely gyermekortopéd szakorvos azt ajánlja, a kisbabát 6-10 hetes korában érdemes komplett csípőszűrő vizsgálatra vinni, ezzel is megakadályozva későbbi panaszok kialakulását.