Szédült világ – mi a teendő, ha gyakran forog velünk a környezetünk?

A szédülés és egyensúlyzavar az egyik leggyakoribb panasz, amellyel az emberek szakorvoshoz fordulnak. Ez nem meglepő, hiszen az egyensúly hiánya jelentősen fokozza az elesés és a balesetek kockázatát, ami súlyos sérüléseket okozhat.

szedules.jpg 

„A szédülés-érzésnek több változata is előfordul – mondja Dr. Vághy Beatrix, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő neurológus főorvosa. - Tapasztalhatunk forgó szédülést, imbolygó-ingadozó egyensúlyzavart, vagy akár zuhanó érzést is. Ezekhez szinte mindig társul egyéb panasz is, például bizonytalanságérzés, félelem, hányinger, izzadás. Amennyiben ezek a panaszok súlyosak és/vagy visszatérnek, mindenképpen szükséges szakorvost felkeresni. Más kísérő panasz is gyakran előfordul szédüléssel küzdő pácienseknél, például: erős fejfájás, zsibbadás, járási nehézség, beszédzavar vagy homályos látás. Ilyen esetekben mielőbb forduljon neurológus szakorvoshoz a probléma leggyorsabb kivizsgálása és kezelése miatt. Egyensúly-problémát és szédülést számos ok előidézhet, amelyet fizikális vizsgálat, kórelőzmény feltárás és képalkotó diagnosztika alapján neurológus szakorvos tud meghatározni.

 rsz_doctor_patient.jpg

Az egyensúlyhoz az agyba három forrásból számtalan információ érkezik: vizuális adatok a szemből, érző ingerek az idegrendszerből, valamint adatok a belső fülben található egyensúlyozó szervből. Probléma akkor alakul ki, ha egymásnak ellentmondó üzenetek érkeznek, vagy ha az idegrendszer nem tudja feldolgozni az adatokat, esetleg az érzőrendszer nem működik megfelelően. Ilyenkor egyensúlyvesztés, egyensúly-zavar, szédülés jelentkezik.

A legfontosabb tudnivaló, hogy a szédülés kezelhető. A terápia minden esetben a szédülést kiváltó ok megszüntetésére irányul, ezért esetenként nagyon eltérő lehet.

Kezelési lehetőségek:

- gyógyszeres kezelés

- orvosi beavatkozás (ritkán műtét)

- speciális gyógytorna (Vestibularis torna)

- fizikoterápia

- stresszoldó gyógymasszázs

- életmódbeli változtatások: egészséges étkezés, fűszeres ételek kerülése, aktív mozgás vagy sportolás, megfelelő mennyiségű alvás.