Gyermekkori lúdtalp: mit tehet gyermeke lába érdekében?

A gyermek egészséges fejlődése minden szülő számára fontos, az egyik kulcskérdés a megfelelő mozgásfejlődés. De mikor és hogyan érdemes odafigyelni a gyermek járására és talpára?

pexels-photo-191034.jpeg

Minden kisbaba lapos talppal születik, a boltozatok pedig folyamatosan alakulnak ki hat-hét éves korig. Eddig a korig nem beszélhetünk lúdtalpról, amely a haránt- és hosszanti boltozat ellaposodását jelenti. Ugyanakkor éppen ebben az időszakban tehetünk a legtöbbet a gyermek talpizmainak és szalagjainak fejlesztéséért, hogy a megfelelő boltozatok alakuljanak ki és ezzel megelőzzük a lúdtalp kialakulását – javasolja Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa. 

A talp izmait egyszerűen és akár játékosan is erősíthetjük, például egyenetlen talajon való járással, vagy akár lábbal történő rajzolással is. Vidám fejlesztőgyakorlat lehet még a játékok elpakolása is, ha a feladatot kizárólag a lábujjak segítségével hajtjuk végre. Ajánlott ilyen apró gyakorlatokat naponta kb. 10-15 percig végeztetni a gyermekkel, hogy a talp és a boka izmai erősödjenek és mozgásfejlődése megfelelően alakuljon.

Ugyancsak lényeges a cipőválasztás: fontos, hogy kényelmes lábbelit viseljenek, hat-hét éves kor alatt nem szükséges, hogy harántemelés legyen a cipőben, viszont ajánlott, hogy a lábbeli jól támassza meg a sarkat, a talpa pedig rugalmas legyen.

 pexels-photo-117488.jpeg

Az ortopéd szakorvos azt javasolja, érdemes évente egyszer beiktatni egy gyermekortopédiai szűrővizsgálatot, hiszen a kicsiknél bármely elváltozás könnyebben kezelhető. A felnőttkori lúdtalp számos problémát okozhat, hiszen felborítja a talp izom-ín-ízületi egyensúlyát, ami bütykötsarkantyút és kalapácsujjat okozhat. Ezek mind olyan fájdalmas és nehezen kezelhető mozgásszervi panaszok, amelyek megnehezítik a mindennapokat, kis odafigyeléssel viszont jó eséllyel megelőzhetőek.