Hallott már a jógaterápiáról? Stressz ellen is kiváló megoldás!

A jógaterápiát elsősorban mozgásszervi betegségeknél, azon belül is mindenekelőtt a gerincet érintő problémáknál alkalmazzák. Nyugaton jellemzően inkább komplementer, azaz kiegészítő kezelésként ismert, míg keleten önálló terápiaként is helyt áll. Volter Imola, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő jógateraputája a helyesen alkalmazott terápia előnyeire hívja fel a figyelmet.

people-2573216_960_720.jpg

A terápia kimondottan hatékony a rehabilitációban és a stressz, valamint a szorongás oldásában. A jógaterápia hatékonysága rendkívül meggyőző olyan esetekben, amikor a laboratóriumi és/vagy eszközös vizsgálatok során kóros elváltozás nem tapasztalható. Ezen problémákat nevezzük funkcionális kórképnek. A jógaterápia eredményessége kiemelkedő különféle gerincbántalmak, mozgásszervi megbetegedések, magas vérnyomás betegség, hasi puffadás, cukorbetegség, székrekedés, szorongás és stressz, alvászavarok esetében.

„A jógaterápia alkalmazható egyéni vagy csoportos formában is. A terápia megkezdése előtt minden esetben érdemes lefuttatni egy egyénre szabott állapotfelmérést, amely során kiderülhetnek egyes mozgásszervi problémák, vagy más egyéni különbözőségek, eltérések. Az állapotfelmérés során meghatározzuk, hogy az adott személyre szabva milyen típusú gyakorlatokat és aszanákat végeztethetünk a pácienssel. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán hatékony terápiát kapjon a páciensünk. A terápia elemeinek gyakorlása során a kliens megtanulja érteni saját testét, és testének szükségleteit. A gyakorlások során a gyógytornász - mozgásszervi jógaterapeuta végig aktív résztvevője a terápiának, állandó korrigálással és ok-okozati magyarázattal segíti a gyógyulni, vagy jógázni vágyót” – fogalmazott Volter Imola.

received_1423900004334355.jpeg

Amennyiben a páciens elsajátította a gyakorlatokat, képessé válik azok helyes kivitelezésére és az önkorrekcióra, és van igénye csoportos jóga órán folytatni a gyakorlást akkor már biztonsággal csatlakozhat a különféle jóga csoportokhoz.

Ezen folyamatot azért tarjuk fontosnak, mert gyakran következik be csoportos órákon a sérülés. A jóga, egyéb mozgásformákhoz hasonlóan gyakran okoz komoly sérüléseket, leggyakrabban húzódásokat az izmok, idegek esetében. Mindez azonban elkerülhető a fent említett fokozatos hozzászoktatással, miszerint jógaterapeuta irányítása alatt egyéni terápia/óra keretein belül a helyes kivitelezés elsajátítása és csak ezután csatlakozás a csoportos órákhoz.

Gyakori az a probléma is, hogy csoportos órákon a jógaoktató nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel (mint például gyógytornász diploma) így nem tudhatja, hogy egy esetleges mozgásszervi probléma milyen stádiumban van és ennek kapcsán nem képes kellőképpen korrigálni, előfordulhat akár az is, hogy ront az adott betegségen, kiváltja vagy elősegíti annak panaszait.