Hogyan éljünk szexuális életet derékfájdalom esetén?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, amellyel orvoshoz fordulunk. Az emberek 80%-a szenved élete során legalább egyszer tőle. A kín megkeserítheti életünket, megakadályozhatja hivatásunk gyakorlását, hobbink űzését, a házimunka végzését, a családunkkal, barátainkkal történő foglalatosságokat és gátat vethet az örömteli nemi élet folytatásának is.

szex-es-derekfajas-pixabay-2017.jpg

A fájdalom eredete, lokalizációja és intenzitása rendkívül sokféle lehet. A kellemetlen diszkomfort érzettől, a tompa, nyomó jellegű fájdalmon át egészen az elviselhetetlen, égő, késszúrás szerű, hasító, akár alsó végtagba sugárzó fájdalomig terjedhet a derékpanaszok megjelenésének színes skálája. Lehet egyszeri, visszatérő vagy állandó jellegű.

A szexualitás, az intim együttlétek az ember alapszükségletei közé tartoznak. A szex örömforrás és örömszerzési lehetőség, ápolja a párkapcsolatot, jótékonyan hat a pszichére, erősíti az immunrendszert és olykor felér egy kimerítő edzéssel. Nem utolsó sorban pedig nemzési eszköz, amely életünk része kell, hogy legyen. Így, ha hiba csúszik a rendszerbe, arról beszélni kell, kérdezni kell!

Vannak tabu témák, mint például a szexualitással kapcsolatos kérdések, melyeket orvosunk előtt is szégyellünk feltenni. Az ember azt sem tudja igazán, hogy ortopéd-, reumatológus- vagy nemi kérdésekkel foglalkozó orvoshoz forduljon ezen kényes kérdésekkel: „Szabad-e egyáltalán nemi életet élni derékfájdalom esetén?” „Ha igen, hogyan?”

Van egy jó hírem, a válasz röviden és tömören: IGEN! Szabad, és kell is gyakorolnunk a házas élet örömeit derékfájdalom esetén is. A mozgás jótékony hatásai a fájdalom esetén is megmutatkoznak. A szexuális együttlét során különböző hormonok, oxitocin és endorfinok, más néven boldogsághormonok árasztják el a testünket, melyek fájdalomcsökkentő hatással bírnak. Másrészt pedig a medence, a csípő és a lumbális gerinc ritmikus mozgásai révén a csigolyák közti kisízületekben is létrejönnek kis mozgások, ami hozzájárul az ízületi folyadék termeléséhez, így segít megelőzni a kopásos elváltozásokat, a gerincet stabilizáló izmok pedig folyamatosan dolgoznak, így az izomerőnk is növekszik. Ezek fényében a nemi együttlétre akár mozgásterápiaként is tekinthetünk” – vélekedik Végh Nikola, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő gyógytornásza, fizioterapeutája.

pexels-photo_1.jpg

Alapszabálynak vehetjük, hogy amelyik mozgás vagy pozíció nem okoz panaszt, (és nem is káros hosszabb távon) az mehet; ami viszont fáj, azonnal hagyjuk abba! Fontos, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat, a fájdalmas helyzeteket és a nehéz dolgok emelését.

 

Összefoglalva, a szexuális gyönyör állapota segít megelőzni a mozgásszervi problémákat, háttérbe szorítja a fájdalmakat, és testmozgásként is jótékony hatású. Derékpanaszok esetén keressünk fel ortopéd-traumatológus szakorvost, a megelőzésben és a kezelésben kérjük gyógytornászunk segítségét!