Mire jók a színes szalagok?

A legújabb gyógyítási technikák közé tartozó Kinesio Tape (magyarul kineziológiai tapasz) egy manapság egyre divatosabb és trendinek számító elasztikus szalag. Ami legelőször tisztázandó a témában, hogy semmiképp nem csodaszer - azonban speciális technika és tudomány áll a hátterében, aminek alkalmazásával csodákat tehetünk.

tape2-sajat-bmm-2015.jpg

 

„A „csoda” nem magában az anyagban van, hanem annak szakszerű felhelyezésében - mondja Juhász Eszter, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő okleveles gyógytornásza, fizioterapeutája. - Japánban, Kenzo Kenze gyógyító találta fel a technikát annak érdekében, hogy valamilyen módon kezelhesse pácienseit, akkor is, amikor nincsenek a kezei között. A szalag pamutból készül, az alján egy akrilragasztó réteggel, amivel a bőrhöz rögzítjük. Gyógyszert, vagy bármilyen kémiai hatóanyagot nem tartalmaz, kizárólag a szalag minősége és a felhelyezés technikája rejti a gyógyhatás titkát. Ezáltal semmilyen gyógyszerérzékenység nem okoz ellenjavaslatot a használatában: nyugodtan használhatják érzékeny bőrűek, kismamák, sőt kisbabák számára is létezik már Tape szalag.”

A Kinesio Tape felhasználhatósága nagyon sokrétű. Általában gyógytorna mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazzák, így gyakorlatilag 2 kezelés között erősíti a gyógyulási folyamatot. Esetenként azonban már önmagában is rengeteget tud segíteni, például műtét vagy sérülés utáni véraláfutás (heamatoma) eltüntetésében, menstruációs görcsök csillapításában, fejfájás vagy akár emésztési panaszok tüneteinek enyhítésében is. A Tape használatával gyakorlatilag a nyirokkeringést tudjuk fokozni a megfelelő területen, így serkentjük a gyógyulási folyamatot.

 tape-bmm-sajat-2017.jpg

Manapság mindenféle színben megtalálható, sőt mindenféle alakzatokkal díszítik is, például gyermekek számára. A felszínén van egy kis vízlepergető réteg, de ettől függetlenül a Tape tartósságának megőrzése miatt ajánlott óvni a folyamatos áztatástól. Fürdés után törölköző segítségével le tudjuk itatni róla a vizet, vagy hajszárítóval meg lehet szárítani. Légáteresztő, azonban a napfényt nem engedi át, így nyári viselésekor számítani kell rá, hogy a szalag alatt fehér marad a bőrünk.

„Nagyon divatba jött a használata, így egyre több internetes videó jelenik meg az otthoni alkalmazásáról. Szakemberként azonban ettől óvva intenék mindenkit! Az első alkalommal mindenképp keressünk fel terapeutát, képzett szakembert, aki el tudja magyarázni nekünk, mit-miért-milyen irányból ragaszt fel. Hosszú távú kezelést igénylő probléma (pl.: kalapácsujj, boltozat süllyedés) esetén akár hívhatunk magunkkal valakit, aki megtanulja a Tape helyes rögzítését, és segít nekünk továbbiakban. Akut esetben azonban semmiképp nem ajánlom, hogy lemásoljuk a terapeuta által felhelyezett rögzítést! Ennek egyszerű oka van: a kezelés hatására javulást, azaz változást szeretnénk elérni” – így az alkalmazandó felragasztás is hétről hétre változhat” – tette hozzá a szakember.

Összességében elmondható, hogy a Kinesio Tape használata végre egy egészséges trend a világban. Azonban használatakor kiemelten fontos a szakértelem és a minőség – melyek teljesülése esetén valóban elérhető a csoda!