Lökéshullám terápia: újabb divathóbort, vagy hasznos kezelés?

Napjainkban egyre több ember küzd valamilyen lábfájdalommal, amelyek közül a sarok- és talpfájdalmat okozó izomhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb. Az ilyen jellegű panaszok lassan és nehezen gyógyulnak, és a megfelelő kezelés hiányában akár további egészségügyi problémák alakulhatnak ki. Van megoldás? Igen!

pexels-photo-105776.jpeg

A fájdalom első jeleinél már ajánlott pihentetni, jegelni a lábat, azonban ha így sem csökkennek a panaszok, nem érdemes várni a szakorvosi vizsgálattal. A panaszokat konzervatív (nem műtéti) gyógymódokkal lehet orvosolni, azonban sajnos sok esetben a fájdalom makacsul nem múlik, vagy visszatér.

Az ilyen eseteknél ajánlott a speciális lökéshullám terápia, amely egy modern és természetes gyógymód a fájdalmat okozó gyulladás megszüntetésére. A kezelés során nagy erejű hanghullámok segítségével a bőrön keresztül továbbítunk energiát a szervezetbe. A hanghullámok által a kezelt területen vérbőség keletkezik, és a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusa felgyorsul.

Mit érdemes tudni a lökéshullám terápiáról?

A lökéshullám kezeléseket ortopéd szakorvosi ajánlásra végzik egy speciális Swiss DolorClast® lökéshullám terápiás készülékkel. A készülék által keltett hanghullámok vérbőséget okoznak a kezelt területen, így a véráram gyorsabban szállítja el a problémás területen lerakódott, gyulladást okozó anyagokat. A hullámok keltette energia hatására az izmok és inak is ellazulnak, ezáltal csökken a fájdalom. A kezelés hatása a következő hetekben is folytatódik, hiszen a fokozott öngyógyító folyamatok nem állnak le.  A 15 perces kezelés ismétlése már 2-4 hét alatt tartós javulást eredményez.

lokeshullam-terapia-kv-0-41-399-264-1468578805.jpg

A szakember, Dr. Hargitai Gergely ortopéd-traumatológus szakorvos szerint a speciális lökéshullám terápia 80%-os eredményességgel alkalmazható az alábbi problémák esetén:

  • vállfájdalom
  • csípőtáji fájdalmak
  • sarokfájdalom, pl.: sarkantyú, csontkinövés
  • talpfájdalom
  • Achilles-fájdalom
  • teniszkönyök
  • golfkönyök
  • sportsérülések, pl.: izomszakadás, izomhúzódás
  • ugró térd
  • krónikus, nehezen gyógyuló sebek

A felsorolt problémák általában az inak, izmok megerőltetése miatt, mozgás, vagy sportolás közben, vagy helytelen eszközhasználat következtében alakulnak ki. A szervezetben gyulladás, meszesedés és merevség jön létre, amely fájdalmat és mozgásbeszűkülést okoz.


Az első alkalommal egy részletes orvosi konzultáció történik, amely során kiderül, hogy a páciens esetében milyen eredményességgel és várhatóan mennyi idő után működhet a lökéshullám kezelés. A problémás terület meghatározása és vizsgálata után a területet megjelölik, valamint felkerül rá az ún. kontakt gél. Ez az anyag segíti a hullámok továbbítódását a bőrön keresztül a szövetekbe és csontokba. Végül a készülék segítségével bejuttatják a gyógyító hullámokat a problémás testrészbe. A kezelés során nem használnak semmilyen gyógyszert, így nincsenek nem kívánt mellékhatások. A kezelés a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusát stimulálja, segíti a káros lerakódások és a meszesedés eltávolítását, felgyorsítja az anyagcserét, javítja a vérellátást, tágítja az ereket, fellazítja az izmokat és visszaadja az inak és ízületek rugalmasságát.