Fitball, térdeplő szék, gördülő cipő - többet árthat, mint használhat egyes gyógyeszközökkel!

Különböző tabletták, eszközök ígérik az állapot javulását, vagy a teljes gyógyulást azoknak a betegnek, akik mozgásszervi problémákkal küzdenek. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa, gerincgyógyász szakorvos szerint azonban ezek túlzott használatával is ronthatunk az állapotunkon, így a kiegyensúlyozottságra hívja fel a figyelmet.

Fitball

fitball.jpg

Előny:

A gerincoszlop alsó részére, az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti szakaszra nehezedik a terhelés nagy része a mindennapok során. Ha nem elég erős a gerinc tartóizomzata és gyengék a mély-, illetve a hasizmok, idővel ez mozgásszervi panaszokhoz, derékfájdalomhoz, lumbágóhoz, legrosszabb esetben porckorongsérvhez vezethet. A fitball segít abban, hogy stabilizáljuk a gerincünk, a porckorongokra majdnem azonos nagyságú erők hatnak. Mivel a labda nem fix pontokon érintkezik a talajjal, törzsünknek folyamatosan mozognia kell ahhoz, hogy ne veszítsük el az egyensúlyunk, így állandó edzésbe tartjuk a hátunk és a mélyizmaink.

Hátrány:

Nem szabad egész nap rajta ülni, mert olyan fajta izommunkát követel meg az egész testünktől, amely megterheli hosszabb távon a gerincoszlopot. Maximum fél-egy órát javasolnék ezen az ülőalkalmatosságon. Célszerű a hagyományos széket és a fitballt folyamatosan váltogatni.

Térdeplő szék:

369_935kep1_original.png

Előny:

Az ülő életmód az, amellyel a legnagyobb kárt okozzuk szervezetünknek, hiszen a széken meggörnyedve nemcsak gerincoszlopunk, hanem derekunk és vállunk is nagy igénybevételnek van kitéve. Az izmainkat folyamatosan mozgatni kellene, a kényszertartás ugyanis visszafordíthatatlan következményekkel járhat. A szék támlája azonban megtámasztja a törzsünk, és így elvégzi a szükséges munkát is. A térdeplő széken viszont eloszlik a felsőtestre nehezedő terhelés, hiszen egy részét az alsó végtagok veszik át. Ráadásul a testhelyzetből adódóan kénytelenek vagyunk egyenes testtartással, folyamatosan egyensúlyozva ülni, miközben szinte észrevétlenül erősítjük a gerincet tartó izomzatot éa tehermentesítjük a porckorongokat.

Hátrány:

A térdízületeket hosszú távú használat során nagyon megterheli, a térdízületi porcot ugyanis több órán át olyan nyomás éri, amely idővel károsodáshoz vezethet. Ebben is a mérsékletesség javasolt: napi 1-2 óránál többet ne használjuk, rendszeresen cseréljük a hagyományos és a térdeplő széket.

Gördülő talpú cipők

nem-enyhiti-a-hatfajast-a-gordulo-talpu-ciipo-n-1027.jpg

/A mellékelt fotó illusztráció!/

Előnye:

Gyógyászati segédeszközként jegyezték be őket ideahaza, és valóban vannak előnyei ezek használatának. Az instabil alátámasztásnak köszönhetően ugyanis javul a gerinc és az alsó végtag izomtónusa, vagyis erősödik az izomzat, finomul az egyensúlyérzék. A gördülő technika jóvoltából csillapodnak a talpat érő negatív behatások a talajhoz érve, így kímélhetjük az ízületeket is. Elsősorban térd-, csípő- és bokasérülések, illetve panaszok esetén szokták ajánlani.

Hátránya:

Napi 8-10 órán át, akár hosszú éveken keresztül hordva ezeket a lábbeliket kárt is okozhatunk a szervezetünknek, hiszen ízületi merevséget, csípő-, boka és térdpanaszokat is előidézhetnek.

Gerincöv

derekvedo.jpg

Előnye:

Derékfájdalmakra, gerincpanaszok esetén ajánlják a gerincöv használatát, mert megtámasztják a megterhelt területet, így könnyebbé válik a munkavégzés, vagy a sportolás. Megfelelő, kiegyensúlyozott teherelosztást jelent a porckorongokon és a gerincoszlop legjobban megterhelt ágyéki részén, miközben stabilizálja a törzset. Rövid távon enyhíti a fájdalmakat, hiszen leveszi a terhelést az izmokról.

Hátránya:

Hosszú távon elgyengíti az izmokat és már csak ennek viselésével tud majd a páciens bizonyos mozdulatokat elvégezni. Nem szabad a derekunkat, hátunkat ehhez hozzászoktatni, csak rövid ideig, napi 1-2 órát szabad viselni.

Térdrögzítő

terdvedo.jpg

Előnye:

Térdsérülések után ajánlják, maximum 4-6 hétig javasolt viselni a térdízület és a szalagok tehermentesítése, rögzítése miatt. Sportoláshoz és mindennapi viseletre is praktikus. Segít a porcsérülések megelőzésében, mozgásszervi panaszok kezelésében.

Hátránya:

Hosszabb távon az izomzat hozzászokik a rögzítéshez, nincs, ami mozgásra, munkára kényszerítené az ízületet és az izmokat, így ez a terület elgyengül. Csak akkor tanácsos ilyen rögzítőt viselni, ha igazoltan szalag-elégtelenség alakult ki, különben csak rontunk az ízület állapotán.