Az óvodások 60%-ának rossz a testtartása+VIDEÓ

A helyes testtartás megtartása minden korosztályban fontos. Gyermekek esetében mégis különös figyelmet igényel, hiszen egy fiatalkori hanyag tartásból gyakran alakul ki gerincferdülés, amely akár korai porckopáshoz, vagy porckorongsérvhez is vezethet. Figyelni kell a kockázati tényezőkre, a megoldásokra és a megelőzés fontosságára.

nature-people-girl-forest-12165.jpg

Megdöbbentő tény, hogy napjainkban már az óvodások 60%-ánál, a középiskolások 80%-ánál áll fenn valamilyen testtartásbeli probléma. Az ortopéd szakorvos szerint ez a fiatalkori hirtelen növés miatt tapasztalható, az izmok fejlődése ugyanis nem tudja megfelelő ütemben követni a csontok növekedését. A felborult izom-egyensúlyra azonban van megoldás. Mozgásterápiával, tornával már egészen kiskortól fejleszthetőek a tartásért felelős mélyizmok, így elkerülhetőek a későbbi mozgásszervi panaszok.

Szülőként a legfontosabb, hogy figyeljük a gyermek tartását ülés és járás közben - javasolja Dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd szakorvos, gerincgyógyász. A vállak és a csípő asszimetriája már a gerincferdülés tünetei lehetnek, amennyiben ezt észlelik, mindenképpen forduljanak gyermekortopéd szakorvoshoz szűrővizsgálat céljából.

pexels-photo-129029.jpeg

A testnevelés, a testtudat kialakítása, a mindennapi mozgás és sport hozzájárul a gyermek megfelelő mozgásszervi fejlődéséhez. Kialakult probléma esetén pedig ajánlott mielőbb gyógytornász szakembert felkeresni, hiszen speciális gyermekgyógytornával az adott probléma visszafordítható.

Az alábbi videóban további információk hangzanak el a gerincferdülésről:  https://youtu.be/kR06M2ua9H0